POLET - broj 198, 19. 05. 1982.

POLET - broj 198, 19. 05. 1982.

Pišu: Renato Perica ; Željko Džaja

Nakon tri tjedna pauze, Lapidarij je ponovo otvorio svoja vrata "Novoj plesnoj večeri". Voditelj Dejan Kršić ovoga nam je puta priredio malo iznenađenje - prvi puta u Zagrebu, Hrvatskoj, Jugoslaviji, Europi, na Zemlji i u kompletnoj galaksiji, prisustvovat ćemo promociji demosnimaka grupe TROTAKT PROJEKT (za neupućene band je iz Metkovića).

Dakle, 27.04. u Lapu su nas dočekali TROTAKT PROJEKT s demotapeom, praćeni dijapozitivima. Tih pola sata, koliko je trajala kazeta, bili su najljepši muzički događaj u mom dosadašnjem životu i poželio sam tada da to vrijeme nikad ne prođe. Prema ovim snimkama lako se moglo zaključiti da pred članovima TROTAKT PROJEKTA (Aneri Leontenko - bubnjevi, Jašar Murtezani - bas, Jurica Popović - gitara, tekstovi, muzika, Zlatko Volarević - klavijature, Matija Vuica Francika - vokal) stoji lijepa budućnost.

TROTAKT PROJEKT za samo godinu dana postojanja probio se iz anonimnosti s dobrim izgledima da pošteno prodrma YU-rock scenu. Kombinacijom ritma, interesantne instrumentalne strukture i intelektualne lirike, pune melodičnosti i melankolije, TROTAKT PROJEKT pravo je osvježenje. Svirka im je agresivna, paranoična, položena na razigrani ritam uz dozu eksperimentalnosti koju iskazuje vokal. Bas linija proizvodi "pulsirajuće" ritmove koji s izvanredno ukomponiranim klavijaturama čine harmoničnu cjelinu.

Kroz sve se tekstove TROTAKT PROJEKTA provlače teme otuđenja i izdvojenosti (naročito u urbanim sredinama), nemoći, tuge, usamljenosti i boli. Impresija je još snažnija, kada sve te motive vidite na dijapozitivima koje je neumorno prikazivala simpatična Francika (vokal TROTAKT PROJEKTA - op.a.).

Tako se, na primjer, kroz izmaglicu pojavljuje gradsko groblje u Metkoviću gdje je uostalom snimljena većina slajdova. U kolekciji izabranoj za prikazivanje nalazilo se i nekoliko umjetničkih slika koje su TROTAKTI presnimili od amaterskog slikara iz Metkovića. Inače, modeli na dijapozitivima su pretežno članovi grupe, a na nekoliko njih pojavljuju se i njihovi prijatelji.

Ovi slajdovi, zajedno s muzikom grupe, čine projekt pod nazivom TROTAKT PROJEKT. Kako su članovi TROTAKT PROJEKTA različitih generacija (a time i muzičkih ukusa), zajednički uzor u svirci ne može im se pobliže odrediti.

TROTAKTE bi se moglo svrstati u kategoriju nove psihodelije, ali ako vam taj termin zvuči previše općenito, probajte zamisliti cjelinu koju čine AU PAIRS, ECHO AND TEH BUNNYMEN, JOY DIVISION i U2. Možda vam se iz ovog kolaža ukaže vizija TROTAKT PROJEKTA. Ili, da se malo poigramo matematikom:
mističnost + paranoja + melankolija + izvrsna muzika = TROTAKT PROJEKTFOTOcopyright © 1998-2011, www.trotaktprojekt.com

Sva prava zadržana.