SVIJET, 01.02. 1985.

SVIJET, 01.02. 1985.

piše: Sanja Muzaferija snimio: Filip Horvat

Pet pitanja za ...

Matiju Vuicu, članicu mladoga zagrebačkog rock-sastava "Trotakt projekt" koja će napokon dočekati prvu LP-ploču

"Trotakt projekt", ime je mladoga zagrebačkog rock-sastava, čiji su članovi iz Metkovića. Postoje, nastupaju i kontinuirano rade već četiri godine ( od Yurm-a 1981. ), ali im unatoč dva hit-singla još nije izašla LP-ploča. Odnedavno se na tržištu pojavila komilacija jugoslovenskih rock-sastava, na kojoj se nalazi njihova pjesma "Zaplešimo" i po kojoj je LP dobio ime. Zabunom autora omota s popisa grupa izostalo je njihovo(možda previše složeno) ime. Ne događaju im se slične stvari prvi put. Na jednom od njihovih singlova pisalo je "Tratakt projekt". Zaštitni znak sastava je privlačiva Matija Vuica, a sviraju Jurica Popović, gitarist, skladatelj i tekstopisac, Anri Leontenko, bubanj, Jašar Murtezani, bas gitara, i Zlatko Volarević, klavijature.

Odakle ime "Trotakt projekt"?

- U početku naše, zasad još ne osobito sjajne karijere, "Trotakt projekt" bio je zamišljen kao spoj nekoliko vrsta umjetničkog izraza. Tako smo, na primjer, 1982. u "Kulušiću", imali koncert uz koji su bili projicirani slajdovi, održana je izložba stripa Tea Vučkovića, rađenoga na temu naših pjesama i objavljivanog u "Studentskom listu". Poslije smo radili sa Šimom Strikomanom koji nas je snimao na video-vrpcu, pokušavajući videom izraziti atmosferu naše glazbe. Na jednom od našihn koncerata u "Kulušiću" održana je modna revija, jer ja se poprilično bavim modom.

Pošto ste 1981. ušli u finale Yurm-a, uveliko ste nastupali i svirali, ali LP-ploču niste snimili do danas. Zašto?

- Isprva nam to nije bilo u prvom planu. Mislili smo da je važno svirati i glazbeno sazrijeti, a ploča će doći kad za to bude vrijeme. Prošloga smo ljeta u splitskom studiju "Tetrapak" snimili materijal za eventualni LP, ali u "Jugotonu" nije prošao zbog navodno, nedovoljne komercijalnosti. U drugim diskografskim kućama nismo ni pokušavali.

Ipak, snimili ste dva singla. Oba vrlo uspješna, je li?

- U međuvremenu smo se svi polako preselili u Zagreb, jer to nipošto nije nevažno, a za potrebe radio-Zagreba snimili smo "Zaplešimo" i s tom pjesmom nastupili na rock večeri "Zagrebfesta 83". "Jugoton" je pjesmu otkupio pošto se prilično vrtjela na radiju i postala potencijalni hit. Naknadno smo snimili drugu, a-stranu singla, pjesmu "CD-DA". Prije snimanja LP-a "Jugoton" je zahtijevao da snimimo još jedan singl, kojim bismo se definitivno potvrdili. Tako je nastala "Rolana", a na drugu smo stranu stavili "Nešto drugo", skladbu što smo je snimili još u "Tetrapaku". Sad smo se valjda dovoljno potvrdili.

Mogli smo vas vidjeti na televiziji, vaše se pjesme vrte na radiju... Znači li to da dobro stojite s propagandom?

- Ona je potpuno prepuštena nama. Što se toga tiče, "Jugoton" za nas ništa ne čini, kao uostalom ni za druge, mnogo poznatije sastave.

Budućnost vašeg LP-a, znači i dalje je neizvjesna?

- Samo u "Jugotonu". Mi smo sami sebi na neki način planirali i odredili da ćemo do kraja ove godine snimiti LP. Materijali su gotovi. Osim a-strana singlova, na ploči će sve ostale skladbe biti nove i stara pjesma "Vikend" u novom aranžmanu. Dovoljno smo mladi, lijepi i energični ( to je inače naš slogan ) da bismo uspjeli.FOTOcopyright © 1998-2011, www.trotaktprojekt.com

Sva prava zadržana.