TV novosti, 1984.

TV novosti, 1984.

Priprema: Rajko Dvizac

SVE ZBOG DOSADE!

Dosadna jesenja kiša neumorno je dobovala po krovovima grada. Nigde jesen ne ume da bude tako dosadna kao u provinciji. I Metković se nalazi u provinciji. A u njemu žive junaci naše priče: Jurica, Anri, Zlatko, Jašar i Francika. Sedeli su zamišljeni u kafiću „Dado“, epicentru okupljanja mladih ovog grada. Kako se osloboditi monotonije, kako pobediti dosadu? Pobeći negde iz ovog sivila, ali gde i kako? Predloga je bilo mnogo ali samo jedan im se učinio privlačnim. Osnovati rok grupu! Ali ne običnu, koja bi bila ista kao i hiljade drugih u raznim gradovima. Treba smisliti nešto što bi interesovalo veći broj mladih. I smislili su. Biće to grupa koja se neće baviti samo muzikom, nego i filmom, fotografijom, modom, poezijom, stripom, itd. Pravi umetnički projekt. Ali kakav? Jurica Popović je predložio:

• Trotakt projekt!
- Ime „Trotakt projekt“ je lokalni izraz za malo neobičnu igru. Skakuće se brzo u ritmu muzike. Svako za sebe. Spajanje dolazi u obzir tek kasnije, posle igre. Od trenutnih hitova za vežbu predlažem kompoziciju „Inflacija“ Roda Stjuarta i „Dva plemena“ grupe Frenki ide u Holivud. Igru ćete lako naučiti, važno je samo pratiti ritam i slobodno mu se prepustiti – objašnjava Jurica Popović, vođa grupe.

Cela malopređašnja priča započeta je pre četiri godine. Trotakt projekt je postao žiža zbivanja u Metkoviću a vremenom njihova popularnost se širila iz grada u grad. Projekt je zainteresovao javnost. Omladinska štampa je beležila njihovu aktivnost. Vest o njima najzad je stigla i do „Jugotona“. Pod njihovom etiketom objavljena su dva singla „Zaplešimo“ i „Rolana“. Od interesovanja mladih za ova dva singla zavisi i dalja sudbina Trotakt projekta.

- Zato smo odlučili da preduzmemo takozvanu medijsku akciju. Obilazimo radio, televiziju, novine kako bi se za nas što više čulo. I zatim krećemo na koncerte – priča Jurica Popović.

• Mnogi se sada, praktično, prvi put susreću sa vama. Osim muzike, sigurno ih zanima i kakvi ste. Šta su vam mane a šta vrline?
- Mane smo ostavili u kafiću „Dado“ još 1980. godine kada je osnovan Trotakt projekt. A što se vrlina tiče, njih zaista imamo mnogo. U proseku smo dosta zgodni, uporni smo,optimistični, na svoj način načitani, nismo ljubomorni niti zlonamerni, umemo da budemo zabavni i duhoviti.

• Hm, lepo zvuči ali sigurno će biti i onih sumnjičavih.
- Bar je to lako. Neka provere na telefon 041-671-958. Devojke neka traže Trotakt Juricu a muškarci Trotakt Franciku. Obećavamo odličnu zabavu.

• To je telefon u Zagrebu?
- Da. Premestili smo u Zagreb našu bazu. I onako nas većina studira u tom gradu, pa smo to iskoristili za naš glavni štab. Odatle krećemo u ofanzivu.

• Cilj ofanzive?
- Postići uspeh. Zadovoljiti naše prohteve ali i one koje publika ima.

• Šta podrazumevate pod uspehom? Veliki tiraž?
- Što veći. Shvatili smo da bez velikog tiraža nema ni kvalitetnog rada. A mi želimo da kvalitetno radimo, da nas ljudi cene.

• Za veliku popularnost često je potrebno praviti kompromise, muzičke a i one druge.
- Ako misliš na one takozvane komercijalne šećerleme, mi to čak ni ne umemo da napravimo, sve i da hoćemo. Ja ipak ne bih tako delio publiku, kao ti.

• Nego kako?
- Na one koji razmišljaju, koji imaju svoj stav i one bez njega. Trotakt projekt zanimaju isključivo ovi prvi. Njima se obraćamo.


PESMA KOJU VOLITE

ROLANA
(J. Popović)
Izvodi: TROTAKT PROJEKT

Kažu da mala bila si
ništa znala nisi.
U vili van grada
samo priča je sada.
Sami ste bili
crno vino pili
o, Rolana
htjela si da bude tajna.

Rolana, htjela si da bude tajna
Rolana, al´ brzo je saznana…

Rolana, znao je da si bajna
iz zlatnog pehara
poteklo je dosta žara.
Ljubav si dala
u san si ga zvala.
Njega si htjela
rekli su, nisi smjela.
Rolana, htjela si da bude tajna
Rolana, svi kažu bila si sjajna …

TOP LISTA 2X10

DOMAĆA SCENA

1. (2) Otrovna ljubav – DIVLJI ANĐELI ……………………… (6)
2. (1) Da li možeš mirno da spavaš – NAJA …………………… (6)
3. (7) Fratelo – AERODROM ………………………………….. (2)
4. (3) Htela bih da si tu – ASKA ………………………………… (7)
5. (4) Ne zovi to ljubavlju – DANA ……………………………… (7)
6. (5) Moja lepa prijateljica – DON HUAN …………………….. (6)
7. (9) Rolana – TROTAKT PROJEKT …………………………. (2)
8. (8) Gudbaj Mišel – RANDEVU ………………………………. (3)
9. (6) Učiteljica – VAJTA ……………………………………….. (6)
10. (-) Marina – MARIJAN SMODE ……………………………... (1)
FOTOcopyright © 1998-2011, www.trotaktprojekt.com

Sva prava zadržana.